Lang leve de liefde!

De liefde; al eeuwen voor zangers, dichters en andere kunstenaars een bron van inspiratie. Liefde wordt gezien als de meest krachtige en positieve kracht in moeilijke tijden. En omdat deze maand Valentijnsdag voorbij is gekomen, leek het ons goed om nu de liefde eens goed te vieren. Maar eerst zullen we proberen uit te zoeken wat liefde nou precies is.

Waarom is liefde eigenlijk zo belangrijk voor mensen?

ALLE mensen hebben, ongeacht leeftijd, cultuur, taal of ras, behoefte aan liefde. Zonder liefde voelt een mens zich ongelukkig en kan hij er zelfs ziek van worden. Een medisch onderzoeker zei ooit: “Liefde en vriendschap zijn in wezen bepalend voor wat ons ziek maakt en wat ons beter maakt. Als er een nieuw medicijn was met dezelfde uitwerking, zou bijna elke arts in het land het aan zijn patiënten aanbevelen.” 

Wat is liefde dan?

Dat is eigenlijk een hele filosofische vraag die moeilijk te beantwoorden is. Alleen al omdat het persoonlijk en dus voor iedereen nét even anders is. Het is een gevoel dat moeilijk te omschrijven is maar dat iedereen herkent als het er is, en iedereen mist als het er niet is. Overigens wel belangrijk om liefde niet te verwarren met verliefdheid. Dat heeft namelijk veel meer te maken met hormonen en chemische processen in het lichaam, terwijl de liefde vaak meer geassocieerd wordt met het hart. 

Wat voor soorten liefde zijn er?

Liefde is misschien wel de meest diverse emotie van allemaal. Liefde voor uw kinderen is anders dan de liefde voor uw partner. De liefde voor uw ouders is anders dan de liefde voor uw vrienden. En dan is er nog de liefde voor de hond, voor muziek, voor een hobby, uw werk of zelfs voor bepaalde spullen waar u heel erg aan gehecht bent. Misschien maakt dat wel het meest van alles duidelijk dat liefde vooral herkenbaar is door het gevoel van ‘missen’ als die persoon, dat dier of dat voorwerp er niet meer zou zijn.

Hoe kan liefde uw leven en dat van anderen een beetje mooier maken?

Zoals de onderzoeker in de eerste alinea al zei, kun je liefde vergelijken met een krachtig medicijn. Nee, we zeggen niet dat liefde u kan genezen van kanker of u immuun maakt voor het corona-virus. Het betekent dat liefde ons gelukkig maakt en dat gevoel is een ontzettend belangrijk ingrediënt van onze algehele gezondheid. Sta dus open voor de liefde en geef het zoveel mogelijk aan anderen. Vertel mensen dat je van ze houdt via de telefoon, met een kaart, een bloemetje of live (maar dan wel op anderhalve meter afstand). Zondag is het Valentijnsdag. Lang leve de Liefde!

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties