Overgewicht verdient een positieve aanpak

De afgelopen maanden werd het steeds duidelijker dat het coronavirus vooral mannen boven de 40 met overgewicht hard treft. Zo hard zelfs dat 75% tot 80% van de bedden op de IC's door hen bezet worden. Om dit op te lossen is besloten dat mensen met overgewicht nu voorrang krijgen bij de vaccinaties. Iets dat in de maatschappij tot nogal wat discussie leidde. ‘Het is toch hun eigen schuld! Waarom zouden zij dan voorrang moeten krijgen. Dat is belonen van slecht gedrag.’
 

Ingewikkelder dan het lijkt

Overgewicht is echter voor niemand een keuze, ook al lijkt dat soms wel zo. Het kan zelfs niets met voeding te maken hebben en veroorzaakt worden door een medisch probleem. Maar ook als het wel komt door teveel eten is het geen makkelijk op te lossen probleem. Een verstoorde relatie met voedsel kan te maken hebben met ernstige onzekerheid, onverwerkte trauma’s, angsten en vele andere psychologische problemen. Het feit dat mensen met overgewicht ook nog eens keihard worden veroordeelt door de maatschappij maakt het er niet makkelijker op.
 

Nederland gezonder inrichten

De coronacrisis heeft er gelukkig voor gezorgd dat iedereen, waaronder de overheid, zich meer bewust is geworden van het probleem en kunnen we hopelijk werken aan een oplossing. En dat is niet dat alle mensen met obesitas een gratis maagband krijgen. Voor een deel zal onze maatschappij gezonder ingericht moeten worden waarbij bewegen en het kopen van gezonde voeding echt gestimuleerd en beloond wordt. Daarnaast zal er veel sneller uitgebreide hulp moeten komen voor mensen die nog nét niet in de gevarenzone zitten. Want voorkomen blijft natuurlijk beter dan genezen. Met persoonlijke begeleiding en goede voorlichting van ervaren psychologen, diëtisten en artsen kunnen mensen met overgewicht op tijd de stap zetten naar een gezonder leven.
 

Kijk naar de persoon

En tot slot is er de manier waarop we mensen met overgewicht beoordelen. Hoe u iemand die dik is behandelt heeft invloed op hoe die persoon over zichzelf denkt en kan iemand er juist toe zetten nog meer te gaan eten. Want eten is voor mensen met ernstig overgewicht vaak hun ergste vijand maar ook hun beste vriend. Het helpt ze even hun verdriet en problemen te vergeten. Maar daarna is er weer het schuldgevoel en de schaamte. Een eindeloze cirkel. Beoordeel mensen niet op hun gewicht en doe hun probleem niet af als ‘Je moet gewoon niet zoveel eten.’ Toon een beetje begrip en focus eens op de persoon in plaats van hun uiterlijk. Iemands persoonlijkheid weegt uiteindelijk altijd zwaarder dan hun lijf.

Workshop gezonde voeding

  • Feiten en fabels
  • Wat hebben we nou eigenlijk echt nodig?
  • Tips voor het kiezen van 'gezonde' producten
  • Gratis praktische gezonde receptenbundel (om thuis mee aan de slag te gaan)

Wanneer: Maandag 19 april, 19.30 uur

Aanmelden kan via www.leefdeurne.nl / activiteiten óf gebruik link Activiteiten - Leef Deurne!  Hier kunt u ook andere activiteiten van Leef! vinden, waaronder de online beweeglessen. Deelname is gratis & de workshop wordt online verzorgd.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties