Rookmelders in woningen per 1 juli 2022 verplicht

Een rookmelder mag in geen enkel huis ontbreken en is bovendien verplicht vanaf 1 juli 2022 op elke verdieping. In ieder huis kan brand ontstaan. Als dat onverhoopt gebeurt, is het zaak om zo snel mogelijk actie te kunnen ondernemen. Een rookmelder zorgt daarvoor. Als de rookmelder rook detecteert geeft hij een luid alarmsignaal af van 85 decibel. Ter illustratie: 85 decibel is het beginniveau waarvoor artsen oordopjes adviseren. Een niet te negeren geluidsniveau dus.

 

Als u in een huurwoning woont, neem dan contact op met uw verhuurder, die zal zorgdragen dat de woning voldoet aan de wettelijke eisen.

 

Heeft u een eigen woning dan kunt u eenvoudig goede rookmelders bestellen via Ons Ledenvoordeel van KBO Brabant.

Dit zijn rookmelders met batterijen met een levensduur van 10 jaar, eenvoudig zelf te monteren met magneet en met 10 jaar garantie.

Ze kosten ongeveer € 20,- per stuk + verzendkosten (€ 3,95 per keer)

Advies:

  1. Plaats op elke verdieping een rookmelder in de gang, trapportaal en/of overloop (deze maatregel is verplicht).
  2. Plaats in elke slaapkamer (als deze kamer in gebruik is) een rookmelder (aanvullend advies)
  3. Plaats in de woonkamer en/of keuken en in de garage/berging een rookmelder of hittemelder (thermische melder) (aanvullend advies)
  4. Let op voor in de keuken zijn er speciale melders, de zogenaamde hittemelder (thermische melders) (aanvullend advies).
  5. Lees voor montage de installatie voorschriften door.

 

Koolmonoxide melder

Een CO-melder in je woning is niet verplicht. Wel is het heel sterk aan te raden, omdat een CO-melder het enige middel is dat je kan waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in je woning. Koolmonoxide proef, ruik en zie je namelijk niet.

Plaats deze in de nabijheid van je CV-ketel en/of geijser.

Lees goed de installatie voorschriften door.

Goede koolmonoxide melders zijn eenvoudig te koop in de bouwmarkten of via internet.

 

Indien u toch nog vragen heeft of nog een aanvullend advies wil, stuur dan een e-mail naar deurne@mijnhuispast.nl met daarin uw vraag en uw contactgegevens.

Onze woonadviseurs nemen dan contact met u op. Kijk ook eens op de website van MijnHuisPast Deurne

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties